4.8 Hösten 2010 för Stall K2 och Unghästkonsortiet

Pebbly och Breeders’ Crown
Efter StoDerbyt fick Pebbly ett lite längre uppehåll från tävling. Sedan femteplatsen i årsdebuten på Örebro i april var hon inkvalad till BC-semifinalerna.

BC-semifinaler på Solvalla
Från spår 8 landade Pebbly som femma i andraspår. 900 kvar följde hon i rygg på Zimba Boko ända in på upploppet när hon avslutade rappt till andraplatsen. Jolly Broline fick överta efter 400 och bestämma tempot. Sedan var det ingen som kunde nå henne.

Förutom Jolly Broline vanns de övriga tre uttagningsloppen av Viola Silas, Simb Ruby och Stepping Space. I spårlottningen fick Björn välja först av tvåorna och tog spår 5.

BC-finalen på Eskilstuna
Vädret på lördagen - också Alla helgons dag - var strålande soligt men med en bitande isvind i de 3 minusgraderna.
Pebbly kunde inte ta något på Stepping Space/Johan Untersteiner i spår 4 i starten. Jullan utifrån spår 7 kunde heller inte öppna snabbare än Pebbly. Viola Silas tappade en del gentemot ’katapulterna’. In i första sväng gick Stepping Space, Pebbly, Jullan och Viola. Fredrik Persson avancerade direkt fram utanpå Johan Untersteiner men kom inte längre. Persson såg till att tempot hölls uppe. I sista kurvan började luckorna i klungan öppna sig och in på upploppet var Viola slagen. När luckan kom för Pebbly och Björn drog i högertömmen snubblade Pebbly till och tappade en längd på Stepping Space men jag tror inte att Pebbly kunnat vinna den dagen ändå.

Copyright Kanal75/Eskilstuna

Ja, så fick Pebbly äntligen besegra Viola. För att visa Viola rättvisa måste erkännas att Pebbly fick sin önskeresa fram till upploppet medan Viola fick en löpning som inte ens hon kunde gå segrande ur.

Stepping Space hade också visat en stark utveckling sedan uttagningen till StoDerbyt. Jag vet inte om det var så många förutom Roger Walmann och Johan Untersteiner som förstod hennes potential innan StoDerbyt. Hon hade givit nästan 94 gånger pengarna vid vinst som knappt besegrad av Viola.

För Pebbly var loppet historiskt också på ett annat sätt. På hennes 60 starter finns inte ett enda ’g’ i tidskolumnen. Men i just det här loppet tog hon sin enda även om det gick bandomarna förbi eller så översåg de med detta enda galoppsteget i tävlingskarriären.

Den vidskeplige och den skrockfulle
Kommer ni ihåg episoden när den vidskeplige träffade den skrockfulle på den gamla träläktaren på Åby i maj? Några veckor senare träffade jag (den vidskeplige) den skrockfulle på Solvalla på lunchtravet fredagen i Elitloppshelgen. Han var i sällskap med Bosse Lindeberg för att titta på Run Baby Run. Och den skrockfulle, som också var delägare i Run Baby Run, fick nu ett namn: Mikael Levin. Deras Baby hade segrat på Åby i loppet före Drottningens och Micke och hans dotter hade stannat kvar på ’turläktaren’ för att se kvällens huvudlopp. Även på Solvalla segrade Run Baby Run.

Den här allhelgonadagen när Laila och jag är på väg ner från läktaren till stallet, springer vi nästan ihop med Micke och hans dotter på väg upp. Så jag frågade vad de, som bor i subtropiska Malmö, gjorde på den svinkalla och blåsiga tundran vid Mälaren. Jo, hans Orfeus Brodde skulle starta i nästa lopp! Jag erkände inte att jag knappt visste något om hästen men framförde förhoppningen att det skulle gå bra. När det loppet gick var jag i stallet långt från verkligheten. Först på kvällen hemma såg jag att han blivit tvåa (ev. odds nästan 60 gånger) i BC för 3-åriga hingstar och valacker. Bland de besegrade fanns Kadett C.D., Raja Mirchi och Orecchietti. Men det var en som blev för mycket - One Too Many/Örjan K.

’Bokslut’ 2010 för K2
23 november träffades K2 på Valla innan Pebbly skulle starta senare på kvällen. Närvarande av amatörerna var Mikael, Peter, Anders och jag. Proffsen Olle och Håkan representerades av Björn. Björn informerade om att han skulle överta tränaransvaret för Stall Goop från 1 januari 2011. Björn tog upp frågan om Pebblys fortsatta tävlande under 2011. Vi närvarande amatörer (som representerade 60%) förklarade att vi ville att Pebbly skulle fortsätta att tävla en säsong till innan vi tog ställning till fortsatt tävlande eller övergång till avel. Även Eyeshadow och Hubbub skulle tävla vidare.

För egen del tänkte jag att halsoperationen av Eyeshadow hade lyckats rent medicinskt men att de akuta andningsproblem hon varit med om under 3-årssäsongen möjligen satt sig i huvudet?

Hubbub var ’ett upp och ett i minne’. Fart, styrka och vilja fanns men han fordrade passning hela tiden i loppen.

Unghästkonsortiet

Global Mon Chichi
Global Mon Chichi segrade inte direkt obekvämt i sin debut 4 oktober på Färjestad.

Copyright ALN/Färjestad
Copyright ALN/Färjestad

I andra starten på Örebro blev hon tvåa, slagen av (cliffhanger ….) Ashado Boko!. Nu insåg jag att Coop hade större sortiment än Ica och att det var läge att byta.

… och Travvännen Gunnar Jerrestam
Gunnar Jerrestam och jag träffades i mitten på 80-talet i vårt arbete att sälja och implementera datasystem. Någon gång i början på 90-talet möttes vi av en händelse i ett köpcentrum i Hässelby och insåg att vi bodde en kilometer från varandra. De kommande åren träffades vi då och då som man gör när man handlar i samma butiker. På min joggingrunda på söndagar passerade jag Gunnars hus och ibland var Gunnar ute med sina egenuppfödda hundar.

Men så, i en trappa på Solvalla lördagen 3 oktober 2009, dagen innan Pebblys Oaks, tyckte jag mig skymta Gunnar (!?). På söndagen en vecka senare träffade jag Gunnar med sina hundar och frågade om han varit på Solvalla förra helgen. Och det hade han eftersom han gärna såg de större årgångsloppen. Han hade varit och var hästägare. Då tyckte jag att det var dags att berätta att det var jag också. ’Jaha, vad heter din häst?’ – ’Pebbly.’ - ’Va´ sa du???’.
Ja, så benade vi ut vårt gemensamma intresse trots hundarnas otålighet. Nej, jag bytte inte matvarubutik för att slippa träffa Gunnar framför delikatessdisken. Vi gläds åt varandras framgångar på banan eftersom vi älskar travet. Ibland snor vi någon prisplacering för varandra men vi räknar med att det jämnar ut sig i det LÅNGA LOPPET.

Mon Petit Cheval
Mon Petit Cheval hade efter ’dagens dubbel’ på Årjäng i juli startat på Åmål med en andraplats. Så, efter 2 segrar och 2 andra på sina 4 första starter, tyckte Jonas att det var läge att spänna bågen

Copyright ALN/Årjängstravet
Copyright ALN/Årjängstravet

och anmälde till ett 3-årslopp på Solvalla över 2140a med 60’ i förstapris . Från längst ut bakom vingen kunde han inte ta sig ner närmare sargen än tredje genom första kurvan och ner i andra utanpå Delmonica Sund. Där fick han ta det lugnt tills Jonas manade på honom i stallsvängen. Inne på upploppet var Delmonica slagen. Men när favoriten V.N. Rasmus fick lucka och närmade sig hoppade Cheval 50 före mål och i mål! Jag ska inte påstå att Cheval hade vunnit men han låg först när galoppen kom.

Efter en halsinfektion blev nästa start ett 3-årslopp på Valla, igen över 2140a, första lördagen i oktober (Kriteriehelgen) med startspår 7. I spår 8 stod Next To None Sib med Björn. Innan loppet mötte jag Björn på stallbacken och ställde (den retoriska) frågan till honom ’Du tar väl aldrig benen på någon som startar innanför?’ I några sekunder såg Björn helt oförstående ut men när han fattade bakgrunden skrattade han och visade med båda armarna ’Han får väl hålla åt sig när jag kommer!’. Sib fick galopp direkt i starten och Cheval fick inga pengar efter en resa i kön.

Detta var 2 oktober 2009. 3 oktober 2016 segrade Next To None Sib med Björn på Mantorp till 15 för 10. Den 5 oktober segrade Mon Petit Cheval på Bjerke till 25 för 10. Måste vara Värmlandsluften som inspirerar de medelålders grabbarna till stordåd.

Eller … en annan som startande i samma lopp 2009 är Huge Star, en annan är Nero Capar, en annan är Kalypso Face. Nja, Värmlandshypotesen var kanske förhastad, den här trion hänger fortfarande med.

Cheval galopperade sedan i sista starten före vinterträningen.

Monte Major
Efter mötet med Towa Carson i augusti gjorde Monte Major fyra starter till innan vinterträningen. Det blev en seger, en matlapp och två galopper.

’Bokslutet’ 2010 för Unghästkonsortiet
Årets 3-åring på Färjestad blev Monte Major efter 4 segrar och en andraplats på 9 starter. Han hade av och till lite problem med travet genom kurvorna men rätt lutning på stapeln 9: 4-1-0. Klart lovande!

Copyright ALN/Färjestad
Copyright ALN/Färjestad

Mon Petit Cheval, 7 starter med 2 segrar och 2 andra. Även han med nästan rätt lutning 7: 2-2-0 (kunde varit 3-2-0, då hade lutningen varit helt rätt). Klart kapabel!

Global Mon Chichi, 7 starter med en seger, ett andra och ett tredje. Ingen lutning alls 7: 1-1-1. Hon kom på banan sent efter sega halsbesvär men visade framför allt styrka i de felfria loppen. Ändå kunde man se fram mot nästa säsong med förhoppningar.

Normandie Boy, var inte alls lika mogen sina ’halvbröder’ efter Ganymede. Han var väldigt trög att få igång ’Lilla köttbullen’ men det blev två starter under årets sista två månader, båda med galopp. Enda ’meriten’ var att han var spelad till favorit. Nja, Lilla köttbullen hade en del att bevisa nästa säsong.

She’s Filly fick ihop 7 starter under sommaren och hösten utan några pallplaceringar. Det blev 4 matlappar och 3 galopper. Så långt en besvikelse, även för Jonas. Han leasade Filly av konsortiet med möjlighet att ta tillbaka det fulla ägandeskapet om hennes utveckling skulle lyfta.

Nästa kapitel Vintern 2011 för Stall K2 och Unghästkonsortiet