7.1 Fakta och skrönor från västra Travsverige - Östensbyn
Jonas har startat nästa etapp av utvidgningen av sin travträningsanläggning Östensbyn utanför värmländska Säffle.
Östensbyn har en längre historia som travanläggning än jag förstått till i somras när Jonas tog med på en promenad och skissade sina planer för framtiden.
När han i stallet pekade på boxen längst ner till höger på stallgången och berättade att ’Här stod Rodney Key’ förstod jag att vi vandrade på helig mark. ’Helig’ åtminstone för svenska travnördar. Innan jag hann ställa följdfrågan förklarade han att det har Sven Jansson som bor i huset längre ner mot träningsbanan berättat. ’Vem är det … osv?’
Detta blev upprinnelsen till några nya kapitel i min berättelse ’Ju förr desto bättre’. För en dryg vecka sedan träffade jag Sven Jansson och fick ett par timmar med honom och ett nytt perspektiv på Östensbyn.
Sven Jansson
föddes 1937 och växte upp på gården Östensbyn.
Pappa var John G Jansson som tävlade och födde upp nordsvenskar.
Han segrade med Skarpglad 1936 – 37 på Marknadstravet på Årjäng.
Travet serverades som dessert till modersmjölken. Helt oundvikligt var att Sven skulle prova på tävlingssulkyn.
Efter 4 starter 1957 uppfattade Sven att han kanske borde satsa på annat än kuskkarriären.1957 fick han anställning på Billeruds dåvarande huvudkontor i Säffle. Där blev han kvar till pensioneringen. Nu har sonen Håkan gården och där bor Sven också nu.
Brodern Roland Jansson drev uppfödningen vidare efter fadern på gården Östensbyn utanför Säffle.
Första stallet och träningsbanan anlades i början på 60-talet. I augusti 1967 i slutet av skörden inträffade en stor eldsvåda i stallet där 90 ton hö fanns som bränsle. En av de som räddades ur stallet var avelshingsten Tampiko, då 17 år gammal.
1965 hade ett nytt stall byggts. Detta är stallet som Jonas fyller idag. Under åren 1965 – 1970 anordnades logdans på loftet ovanför hästarna. Jag antar att de stackarna gick i hagarna de kvällarna. Faktum är att Jonas var med på logdansen redan som föl 1968.
Rodney Key
Jag har bläddrat i Travrondens vinternummer från 60-talet och hittar 1965 första gången när Östby Stuteri, Kila, dyker upp bland hingstannonserna. Och hingsten är den svenska 50-talsstjärnan Tampiko.
USA-födde (1960) hingsten importerades till Sverige 1965 av den danske kirurgen Erik Friis som arbetade och bodde i Värmland. Rodney Key hade i USA tävlat mot de bästa i årgången som 3- och 4-åring. I Sverige tävlade han vidare som 5-åring och visade prov på sin fysiska hårdhet.
Efter 8-årssäsongen beslutade Erik Friis (Stall Dana) att Rodney Key skulle bli avelshingst. I Travrondens Vinternummer annonserades hans tjänster.
Några detaljer jag noterat i annonserna från 68, 69 och 70. Första året står det Östby Stuteri, Kila. Andra året …1 mil från Säffle. Tredje året … 1 mil norr om Säffle: Verkade vara svårt att hitta fram för stoägarna? GPS:en då? Ursäkta, men vi talar nu om 1968. Då fanns inte ens postnummer i Sverige.
Avgiften då? Första året 500 (vid språng) + 1500 (vid levande föl), andra året 500 + 2000, tredje året 500 + 2500. Avgiften steg snabbare än inflationen i Sverige de åren, ett hälsotecken för hingsthållaren. För Sverige då? Tja.
Viss kaxighet tycker jag att Roland och Erik visade upp inför första riktiga avelssäsongen 1969 när de framför sina önskemål om de blodslinjer de anser passa till Rodney Key. Under de 2 åren innan hade han fått sammanlagt 11 avkommor så det fanns inga bevis på Rodney Keys potential i form av avkommornas intjänade kronor.
Rodney Keys avelskarriär
Om vi tar ett stort steg framåt och ser tillbaka på Rodney Keys förärvning i siffror blir i varje fall jag imponerad.
Då finner vi att hans 629 färdigregistrerade föl varav de svenskfödda 622
Gjort 25.988 starter,
Tagit 2.396 segrar,
Tjänat 35.229.815 kronor
Fått värdeomdömet A.
De intjänade pengarna togs under huvudsakligen under 70- och 80-talen.
Rodney Key hade en omvittnat god fysik. Under 60-talet fick vi se många exempel på USA-importer med bländande rekord, som inte levde upp till förväntningarna på banan, men han var ett av exemplen på motsatsen. Själv har jag inget synminne av Rodney Key på banan men det var nog snarare beroende på att duktiga travare utanför Solvalla inte gästade huvudstaden lika ofta som idag. Det bidrog säkert att jag heller inte förstod hans framgång som förärvare. Visserligen föddes hans penningmässigt bästa avkomma – Song Key – redan 1970 men gissningsvis fäste inte detta i svenska uppfödares sinnen eftersom han stod i ’avlägsna’ Värmland. Ögnar man igenom namnen på uppfödare till Rodney Keys avkommor ser man tydlig Värmlandsprägel. Om detta också innebar att han generellt fick mindre kapabla ston törs jag inte säga men …
Andra stjärnor i Östensbyn
Sven har också nämnt andra travare med koppling till Östensbyn som är värda att nämnas.
Madison Avenue
Scotland Key
Mustard
Zorrino
Anvil
Al Joe
Och inte bara travhästar utan även mänskliga travprofiler men där vill jag först verifiera märkliga utsagor. Sven själv har inte upplevt dessa men det går rykten …
Vidare till nästa kapitel....
Willy Nyström