Internationell avelskonferens
Eftermiddagen idag lyssnade jag på den avelskonferens som arrangerades av ASTV innan årets kriterieauktion startade på Wenngarn. Innehållet utgår jag snart kommer att finnas dokumenterat på www.asvt.se och andra kanaler.
Vill sammanfatta mina intryck så här:
Staffan Philipsson inledde med ’Fakta och tankar om exteriör, aktion, prestationer och hållbarhet’. Han påvisade hur aveln utvecklat 1800-talets vagnshäst till dagens tävlingshäst. Han illustrerade med många exempel hur exteriöra detaljer på 50-talets mest ansedda avelshingstar förändrats fram till nu med många exempel. Men den viktiga slutsatsen är att dessa även påverkat travarnas prestationer rent tidsmässigt och framför allt att den utvecklingen fortgår.
Sedan 2010 har hingstar avelsvärderats enligt en ny modell (som jag utgår från att Staffan Philipsson kommer att förmedla till den svenska travsportens intressenter; tränare, uppfödare och ägare – också det snart)
som analyserats av agronomen Maria Pettersson. Jag tycker det är värt att påpeka att analysen gjorts av henne, tidigare på Lantbruksuniversitetet i Uppsala, numera på HNS (Hästnäringens nationella stiftelse). Hon har alltså ingen koppling till någon av den svenska travsportens (intresse)organisationer (även om hon faktiskt har sin arbetsplats på Hästsportens hus på Solvalla).
Liknande bakgrund har även veterinärmedicine doktor Marie Rhodin som berättade om ny teknik för att (mer) objektivt kunna bedöma hälta. Hon forskar på Lantbruksuniversitetet i Uppsala och står således fri från travsportens särintressen. Uppdraget är finansierat av Stiftelsen Hästforskning som i sin tur till en del ägs av HNS. Hon betonade vikten av en korrekt diagnos för att avgöra riktig behandling. Samtidigt är det nödvändigt att ta hänsyn till varje individs medfödda rörelsemönster när man försöker bedöma om en travare är halt eller inte.
Konferensen avslutades med en paneldebatt med representanter för de fyra nordiska länderna men även inlägg från tyskt, franskt och europeiskt (UET) perspektiv. Den sändes i webb-tv av Travronden och kan ses på www.travronden.se.
Två ämnen berördes: travsportens beroende av spelet och vikten av nyrekrytering av aktiva till travet. Jag fäste mig vid Danmarks Klaus Storm som pekade på en förändring i samhället som bidraget till att det är svårare att finna yngre som blir genuint intresserade av travsporten. Jordbruk och djuruppfödning sysselsätter färre unga än för några generationer sedan. Det medför också att färre växer upp med naturlig närhet till vagnshästar.
I Sverige står vi också inför spelmarknadens påverkan på vår sport från 2019 när licenssystemet kommer att gälla. Vid första anblicken en fördel när även utlandsregistrerade spelorganisatörer måste skatta i Sverige för den svenska omsättningen. Men vad säger att deras marknadsföring av sina spelformer och spelobjekt kommer att gynna trav- och galoppsporten?
Sveriges Johan Lindberg intervjuades efteråt av Travronden och den har jag inte sett ännu.
Mitt slutintryck av eftermiddagen är att vi inom travet måste tänka på att dra åt samma håll nu när samhällets ändrade ’infrastruktur’ kräver det för vår sports överlevnad.
Willy Nyström