5.1 Att vara travhästuppfödare
Ämnet uppfödning av travhästar har jag berört i min berättelse några gånger från mitt eget rätt begränsade perspektiv som är en blandning av intryck från svensk travsport under snart 60 år. Intrycken är i sig en blandning av fakta, förutfattade meningar, förhoppningar (egna och andras) som ibland når höjder av fantasifullt önsketänkande. Nu ska jag vidga vyerna och framför allt se till dagens möjligheter att föda upp duktiga travare.
Så nu börjar jag vandringen mot kunskapens källa och tar första pausen nästgårds (ja, drygt nästgårds) från Östensbyn.
Åke Wall och Valnevikens stuteri
Valnevikens stuteri ligger vid E18 mellan Karlstad och Årjäng med postadressen Segmon. Kör man från Karlstad en halvtimme och passerat Grums och avfarten E45 mot Göteborg, kommer man in på en lång raksträcka omgärdad av skog. Där, på höger sida högt över vägbanan ligger stallar omgivna av hagar med betande hästar som är omöjligt att missa, något som jag gjort massor med gånger på väg till eller från Östensbyn och Norge. Missat att stanna alltså!
Valneviken ägs och drivs av grundaren Åke Wall och sonen Bengt.
Uppfödningen startade på 80-talet och mer fakta får man enklast på Valnevikens hemsida.
Grannen Axel Sundquist
Åke är född 1946 på en lantgård i Segmon. Föräldrahemmet ligger bara 500 meter bort från nuvarande bostaden. På gården fanns skogar och åkrar med 4 arbetshästar, 10 kor, 50 höns och 40 får. Skogsbolaget Billerud ägde mark runtomkring. Arbetet på gården sköttes helt med hjälp av hästarna fram till 1952 när första traktorn anlände. Åkes pappa var också travintresserad liksom grannen Axel Sundquist, tillika lantbrevbärare. Axel köpte sin första häst när han ropade in kallblodet Solvendla med fölet Solpavin vid sidan på C A Lundgrens auktion i Mellerud 1957.
På hösten 1958 hade Axel fått mersmak och fick skjuts till Brodda stuteri av den legendariske travmänniskan Gustav Lennartsson. De återvände med de dyra 1-åringarna Kings Ann och Kings Allumette som kostade 6.000 resp. 9.000. Normal årslön då för en lantarbetare låg runt 9.000. Satsningen som Axel gjorde var sannerligen aktningsvärd även om han drygade ut inkomsterna med lantbrevbärarlönen. Solvendla var en klok investering med den helt dominerande pappan Solo. Solvendla gjorde sin pappa all heder med många talangfulla avkommor med den norska kallblodshingsten Pavin. En av dessa var Vendin, född 1961, som satte svenskt rekord för 3-åringar. Året efter i Derbyt sattes han utom toton för sin överlägsenhets skull, och som han helt logiskt vann med Axel själv i sulkyn.
Som Åke minns var det grannen Axel som verkligen inspirerade honom att bli hästägare även om pappa också bidraget en del.
Uno Swed en julisöndag i Örebro 1961
Idolen var Uno Swed som startade sin framgångsrika resa som travtränare och kusk på 50-talet. Halvsyskonen King Bunter och Lill Mavil samt Miss Song, alla uppfödda på Väsby stuteri hade Uno i sitt träningsstall samtidigt i början på 60-talet. På Väsby stod den dominerande avelshingsten Scotch Nibs och även den kanske bästa svenska tävlingstravaren på 50-talet, Frances Bulwark.
Innan dess hade Frances´ pappa Bulwark, från slutet av 30-talet till sista årgången 1953, varit lika överlägsen fadershingst i Sverige.
Märkligt nog var Åke, då 15 år, och såg Juli-loppet 1961 på Örebro vid samma tillfälle som jag, 17 år, var där. Åke fick åka med grannen Axel som under parollen ’Spela alltid Uno’ ville vara på plats och berika sig när Uno skulle sitta upp bakom en drös med travare. Just den dagen var det nog bara med vädret som Uno hade tur. Innan sista loppet var Axels spelkassa (med arbetsnamnet Swedbank) tömd och de körde hem till Segmon. Vet inte om Uno märkte att Axel draget men i sista loppet tog han revansch med en 11-taggare.
Så här efteråt undrar jag om grabben framför mig i glasskön, som köpte den sista med choklad och gjorde att jag fick nöja mig med en mager päronpinne, var Åke? Ingen skugga på Åke i så fall men nedrans förargligt tyckte jag då.
Åke travhästägare
Kanske var det storloppen den sommaren som gjorde att Åke med pappas hjälp köpte sin första häst samma år. Det var ett föl med Pavin som pappa som hette Paveja och som Åke själv körde in.
Första varmblodet köpte Åke 1964. Det var välstammade Lilian Fortuna (med pappa Presidenten och farfar Bulwark) som var dräktig med Rebell. Rebell var uppfödd på Veda Stuteri med de amerikanska Encore och Bellatrix som föräldrar. Föräldrarna hade båda lysande svenska avelsmeriter. Rebell ägdes i Dalsländska Ed av Nils Lundgren till 1964 och fick många avkommor i Värmland/Dalsland. När Rebells avelsbokslut gjordes kunde man nog konstatera att han inte nått upp till förväntningarna.
Åke uppfödare
Fölet Ann Rebell blev också Åkes första uppfödning.
Det välstammade ungstoet köptes av en rätt välkänd hästägare på Solvalla, Åke Karlsson.
Parallellt studerade Åke och hade först tankar på att bli lärare men riktade in studierna på ekonomi .
Efter värnplikten på I2 i Karlstad fick han anställning på Jordbrukskassan som senare blev Föreningsbanken och numera Swedbank (har inget med Axels spelkassa att göra).
Ganska snabbt valde Åke att försöka utveckla en egen uppfödningsverksamhet. Till att börja med på pappas gård innan verksamheten 1971 flyttades till nuvarande Valneviken. Därifrån ökade omfattningen sakta men stadigt år från år under 80- och 90-talet. Sonen Bengt, som föddes 1971, har också ärvt pappas intresse och har successivt växt in i rörelsen.
Åke har sedan 90-talet vurmat för Valley Victorys blodslinjer och haft det som ledstjärna i uppfödningen.
Den tråden ska vi följa vidare i nästa kapitel in på nuvarande millennium och hur den lett fram till dagens Valneviken.