4.18 Global on Fire, Frankrike - Paris - Vincennes
Global on Fire 2013
Global on Fire är Global Express´ andra föl. Pappa heter Love You och behöver nog ingen presentation. Fire skötte sig exemplariskt som unghäst och gick premielopp i juni som 2-åring, kvalade i mars som 3-åring och segrade månaden efter i debuten på Färjestad.
Liksom mamma är Fire en bestämd dam och som krävde en del tid att mogna. Liksom storasyster Global Mon Chichi gillar hon inte stänk. Under sommaren som 3-åring blev det en hel del galopper men i en start på Årjäng på midsommarafton höll hon sig till trav och blev trea. Som kuriosa kan man notera att femma blev B.B.S. Sugarlight efter att ha spårat länge.
Hösten som 3-åring avslutades med två 4-pris på hyfsade tider. Sedan blev det vinterträning. Jonas var nöjd med Fires utveckling även om jag tyckte att hon var lite entaktad och inte riktigt såg potentialen.
Mot StoChampionatet
Jonas hade målet för 4-åringssäsongen klart: StoChampionatet. De första två starterna blev två nollor varav en med galopp innan Fire tog sin andra seger maj 2013 på Årjäng. Denna gång från tillägg över medeldistans.
Efter den starten blev nästa på Solvalla över 2640. Detta var hennes hittills längsta transport. När jag kom till gäststallet för att kolla hur hon taget resan stod hon och sov! I loppet hade hon spår 4 i startvolten och pep iväg överraskande snabbt och fick rygg på tidiga ledaren Piggybank som efter ett halvvarv släppte till andrahandsfavoriten Gyllenberg. Men i sista kurvan visade det sig att Gyllenberg hade en dålig dag och drog med sig bl.a. Fire bakåt in på upploppet. Fire satt i rygg över mållinjen med ’allt kvar’. Nu började jag se tecknen på en riktigt duktig travare.
Nästa start blev ett V75-lopp på Mantorp för 4-åriga ston 1 juni. Fire, som är beroende av bra tempo för att hennes styrka ska ge utslag, fick avancera fram mot utvändigt ledaren på första bortre. Varvet kvar kom loppets segrare Your Highness och då fick Fire svårt att svara på sista bortre och fick släppa dödens. Trots det höll hon farten bra och var 6:a på 14,8 inte långt efter 3:an på 14,7. Nu började jag förstå Jonas´ sikte på Axevalla i juli.
Nästa start var på Axevalla i Tredje Testet till StoChampionatet och nu bjöds hon på verkligt kvalificerat motstånd över 2640a/3. Fire vann inte men före sig hade hon Fascination, Berlock, M.T. Harmony och My Golden. 5-priset var inget att skämmas för! Travronden noterade under rubriken Lira nästa gång, ’Global on Fire spurtade bra i skymundan…’.
Sista vässningen blev en nolla på Bjerke (från ett invändigt läge när ledaren stannade), innan det var dags för Fires elddop, Uttagningslopp till StoChampionatet. Från varje uttagningslopp gick de två första till final.
Jonas placerade Fire utvändigt i tredjepar. I dödens låg blivande segraren Mousse med Örjan K och framför Fire låg den gamla bekantingen Gyllenberg. Tyvärr blev denna, om inte en bromskloss , så ingen som man sögs med av in på upploppet. Där blev upploppet en bitter strid mellan tre travare om andraplatsen efter Mousse. Men kameran valde Fire som trea! Jag vet att Jonas blev mycket besviken, inte på Fires insats och starka upplopp men att det fattades centimetrar. Min uppfattning är att det hade räckt till final om Gyllenberg orkat 50 meter till. Själv såg jag loppet direkt på hotellrum i Oslo tillsammans med Laila och kunde inte avgöra om Fire hann ikapp Todays Butterfly. Ingen tröst att Fires tid 14,9a 2640 var med råge bättre än Pebblys tredjeplats i sitt Uttagningslopp 15,6a 2010.
Tommy Söderberg sommaren 2013
I tidigare kapitel har jag berättat om Tommy Söderberg som Stall K2:s Peter Fredriksson träffade på Åbys VIP-rum några år tidigare. Tommy Söderberg bor också som jag i Hässelby och syns ibland i köpcentrat Åkermyntan och i spelbutiken. Några veckor innan Fires uttagningslopp tog jag en kaffe i spelbutiken när Tommy Söderberg också kommer in. Jag nickar till honom (han känner mig till utseendet men kan inte placera ansiktet) och han nickar tillbaka. Mitt ’veterinäröga’ noterar att han går betydligt bättre än tidigare och han förklarar att han är nyligen höftopererad med gott resultat. Efter att ha påmint honom om vår handskakning på Åby berättar han att han nu är utan tävlingshäst. – ’Men det är inte jag’ och så berättar jag om Fire och mina förhoppningar inför StoChampionatet.
När vi ses någon månad senare känner han igen mig och beklagar att det inte blev någon final för Fire.
Mot nya mål
Fire fick återvända till Axevalla finaldagen i StoChampionatet Consolation. Hennes formtopp var kanske passerad för i hennes 6-plats saknades en del av peppen från förra veckan. Kanske satt också hennes uttagningslopp i benen.
Ytterligare några veckor senare startade hon som favorit på Åby. Från spår 6 på startvolten fick hon enkelt ledningen och bestämma tempot till ’behagligt’. Trots detta var hon slagen redan dryga halvvarvet kvar.
Fire fick nu en månads tävlingsuppehåll innan det blev tre starter på Åby under september med två 3:e och en seger.
Nu spände Jonas bågen på nytt, den här gången mot klassiska Axel Jensen minneløp på Bjerke 20 november.
6 oktober blev Fire 4:a i ett Diamantsto-försök inte långt efter Global Ninja, Nova Kebell och Working On A Dream. Global Ninja fick spets och kunde varva på lugna 16,4 med 12,8 sista 500 till seger på 15,0 och Fire på 15,2.
1 november på Åby blev ett rejält aber. Fire stod start i Stostayern och tappade en del från spår 5 och var instängd för länge för att ta en prisplacering. Så hur formtoppad var hon?
Toppad eller ej men visst vann hon på Bjerke – bäst när det gäller!!
Travronden:
Säkert för Mobergs tuffa sto
I stoavdelningen till Axel Jensens blev det svenskt i topp efter en riktigt strong insats av Jonas Mobergs fuxa Global On Fire (e. Love You). Jonas var offensiv och tog tidigt initiativ. Efter 600 meter övertogs ledningen från Sweet Funky Music.
Sedan körde Jonas tufft i front och varvade på 1.15,2 i voltstartsloppet med Magnus Jokobssons Conrads Elsa på utsidan. I slutsvängen började Conrads Elsa trampa vatten (trea i mål) och Moberg körde vad som gick med Global On Fire, som höll undan säkert.
- Det är en jättefin häst och roligt att få sätta pricken över i:et. Det här var sista starten för i år och vi hoppas på en bra säsong nästa år. Sade Jonas Moberg om hästen som var nära att nå final i Stochampionatet i somras. Segern på 1.15,6/2 140 meter var värd 100 000 norska kronor.
Prix d’Amérique
Har varit så engagerad de senaste veckorna i Backlura Invests bokslut så jag nästan missat hur nära 2017 års PdA ligger och vill bidra till stämningen inför vinterns höjdpunkt.
Som jag berättat var jag flera gånger på plats i slutet på 60-talet men under mina hästlösa år avstod jag från resan dit med undantag för några vanliga turistbesök i Paris. Först 2006 var jag tillbaka på Vincennes som jag berättat om när Gigant Neo segrade som tvåa i mål.
Men innan jag kom så långt måste jag åka från hotellet vid Place de la République till
Vincennes med metron. Mot Porte de Vincennes och byte mot ….? Chateau de Vincennes? Snart framme vid ’Vincennes’ och jag klev raskt av vid Chateau de Vincennes. (’Merde’, inte ens rätt linje!). Så en kort snabb klättring upp för trappor och ner på andra sidan och tillbaka till första kontrollen Porte de Vincennes. Nytt försök, den här gången mot Boissy-S:t Léger. Var fortfarande osäker på vilken station jag skulle gå av men nu var vagnarna välfyllda. Strax innan stationen Joinville började de flesta röra på sig mot dörrarna och jag sögs med i strömmen. Därifrån var det bara att följa strömmen vidare på en 10-minuters rask promenad förbi militärförläggningen till parkeringen framför huvudentrén. Läste EUR 10 på skylten ovanför insläppen och grävde fram en tia.
Den prydliga flickan i luckan sade något på franska som jag uppfattade som 60 (?). Jag tittade på skylten igen och höjde förvånat på ögonbrynen och såg väl ut som det missförstådda frågetecknen som jag kände mig. Hon upprepade ’soasaant’ och prövade med ’sixty’. Då landade äntligen polletten och jag försäkrade med ’Oui’ och förstärkande nickar att jag fyllt 60 och därmed kvalat in för pensionärsrabatten, EUR 5!
Redan när jag klev in stod jag på 5 plus! Fast det kostade ju en del på fåfängan.
’Global Willy’ i Hong Kong
Kom osökt att tänka på en annan i viss mån liknande episod 15 år tidigare. Jag var på väg jorden runt och hade fascinerats av Hong Kong i James Clavells roman Noble House. Har ni inte läst boken på 80-talet så har ni nog sett tv-serien med den blivande James Bond – Pierce Brosnan - i huvudrollen. I berättelsen utspelas ett dramatiskt galopprace med mycket pengar och evig ära. Den existerande tävlingsbanan ligger mitt ibland bostadskvarteren i centrala Hong Kong och heter Happy Valley.
Men de dagarna jag stannade mellan jul och nyår, reds inga tävlingar på klassiska Happy Valley.
Däremot finns också den moderna banan Sha Tin och där reds det.
För att komma till Sha Tin gick ett lokaltåg som tyst susade från city mot gränsen till Folkrepubliken. När tåget saktade in vid stationen Sha Tin gick jag av och insåg efter några sekunder att tåget stannat på publikplatserna.
Avgiften var 0 (noll) Hong Kong Dollar.
Ordning och reda – Folk och fä
Försedd med min lätta kikare som funkade perfekt på E-läktaren släntrade jag ner mot turfen. Tur att jag tog kikaren tänkte jag, banan var jättestor. I väntan på nästa lopp såg jag mig omkring i publikhavet och undrade varför jag inte såg några västerländska ansikten på platserna. Sakta gick det upp för mig att landplatten jag befann mig på var en del av det Brittiska Imperiet där man sedan århundraden tillbaka skilde på folk och fä. Västerlänningarna satt inomhus i restauranterna med avbrott för korta men stärkande promenader på verandorna. För balansens skull med en porlande dryck i smala höga glas. Jag och resten höll till utomhus på marken.
Nåväl, kikaren kunde jag stoppa i fickan, den var bara i vägen när man kunde följa loppet bättre på storbildsskärmen. Detta var 1991 och jag fick uppleva min första storbildsskärm.
En stekt med brö’
Nu blev jag lite småhungrig och gick in under läktaren till kaféer och korvmojar. Då först lade jag märke till att alla skyltar var fyllda med kinesiska tecken och inget på engelska (som i Hong Kong i övrigt). Nåja, världsmedborgare som man är, ställde jag mig i korvkön och köpte en stekt med bröd. Tillbehören som senap och ketchup fanns att ta på ett bord bredvid. De flytande kryddorna låg i små plastförpackningar precis som hemma men vilken var senapen i? Ja, det stod bara på kinesiska på omslaget. Strunt samma, det fick bli senap eller ketchup, viktigast var att inte tappa ansiktet, något som är katastrof i den kinesiska kulturen (har jag läst). Så jag rev av ett hörn på förpackningen och tryckte ut innehållet: strösocker!! Där stod jag med en stekt med bröd väl täckt med strösocker. Lyckades skaka av det mesta i en skräpkorg men ansiktet var definitivt förlorat.
Rudolf med röda mulen
En arbetskamrat hade berättat att han också skulle till Hong Kong till julen tillsammans med den kör han sjöng i. Det blev jag imponerad av några ögonblick innan han berättade att han tillsammans med några andra körmedlemmar skulle stå utanför fashionabla Mandarin Oriental Hotel utklädda till jultomtar och sjunga engelska julsånger. Ett sådant framträdande kunde man inte missa – once in a lifetime – när den mycket seriöse företagsledaren stod på trottoaren med tomteskägg och sjöng ’We wish you a merry Christmas!’, Rudolf med röda mulen (på engelska!)… Men han var ett halvt jordklot från hemmakontoret i hörnet av Kungsgatan och Drottninggatan så ingen risk att någon av våra kunder kände igen honom, särskilt inte i tomteutrustningen.
Från Hong Kong flög jag till … (en annan gång).
Åter till PdA
År 2009 var jag på plats på Vincennes och såg Meaulnes de Corta segra. Inför ett 4-åringslopp efter dagens huvudlopp noterade jag en storfavorit spelad till 1,xx i ett 14-hästarsfält över 2850. När de passerade framför huvudläktaren första gången låg storfavoriten sist och kusken verkade apatisk. Efter kurvan nere i dalen började uppförsbacken och äntligen verkade kusken göra ett försök att förbättra sin eländiga position. Kusken var inte alls apatisk utan visste mer än väl vad han hade under huven och blåste hela klungan i uppförsbacken och i god tid innan kurvan före upploppet. Resten var defilering – faktiskt – och jag kollade hästens namn i programbladet: READY CASH.
Travrondens tävling
Hur det gick i Travrondens årliga kunskapsprov? 27 tävlande hade alla rätt och Anders och hans dotter fick 5:e och 6:e pris vilket betyder att jag också ’sköt fullt’. Kanske hade vi gynnats om två frågor inte strukits? Laila anser att tidigare vinnare ska starta med tillägg och fasen vet om hon inte ringt Ronden som placerade mig sist i spårlottningen?
Nästa kapitel: Global on Fire 2014