5.3 Åke Wall och Valneviken med Dubois
’… och fick namnet på en schweizare, Nils Moreau, med adress i Storfors en bit norr om Kristinehamn! Denne Nils visade sig arbeta för den franske uppfödaren Jean-Pierre Dubois, redan legendarisk med framgångar sedan 60-talet. Sonen Jean-Etienne hade 1996 vunnit Elitloppet med Coktail Jet. Nils Moreau ledde Åke och sonen Bengt i kontakt med fader Dubois.
Det visade sig att Storfors blev ett vägskäl i Valnevikens historia vars betydelse vi återkommer till i nästa kapitel. Slumpen och osannolika sammanträffanden spelar ofta en betydande roll i våra levnadsöden.’
Valneviken med Dubois
Så slutade förra kapitlet om Åke Wall och Valneviken och vi är framme vid 2004. Nils Moreau visade sig ha en nyckelposition hos familjen Dubois vad gäller avelshingstverksamheten i Europa. Dubois hade sedan längre tillbaka haft Italien som en landningsplats för sina ambitioner att korsa amerikanskt blod med franskt eftersom den franska stamboken normalt inte öppnas för sådana ’kreativiteter’ annat än i undantagsfall. Men när italienskt trav efter millennieskiftet fick allvarliga ekonomiska problem avvecklades avelsverksamheten där och flyttades över till andra sidan av Atlanten.
Parallellt hade familjen Dubois marknadsfört sina avelshingstar i Holland och Tyskland. Efterhand utvecklades marknaden till att omfatta Norden med Nils Moreau som ansvarig för hela den europeiska kontinenten.
Från säsongen 2005 har Valneviken varit med på Dubois-tåget. Då användes/förekom inte tekniken med fryst sperma utan man fick förlita sig på transporterad färsk sperma vilket ställde andra krav på logistiken om hingsten stod i Frankrike. Stoet fick antingen resa till Frankrike i närheten av hingsten eller på en plats utanför Frankrike med snabb och säker transport av sperma från hingsten till stoet. I Sverige är den platsen Segmon och Valneviken.
Det har visat sig att dräktighetsprocenten är högre med färsk sperma än fryst, något som verkar bli tydligare ju lägre hingstens fertilitet är.
Från första början säsongen 2005 fanns Love You med i utbudet från Dubois och fortfarande är det.
Dubois’ marknad
I Danmark hade redan Nils Moreau och Preben Sörensen bildat bolag för att genom certifierade partners marknadsföra och administrera aveln med Dubois-hingstar i Danmark, Sverige, Finland, Norge och Holland. Bolaget blev kanalen för den del av familjen Dubois’ verksamhet som leds av fader Jean-Pierre och sonen Jean-Philippe. Den andra delen leds av sonen Jean-Etienne (Coktail Jet).
I dessa länder fanns till en början ett generellt betäckningstillstånd för max 20 ston per hingst och år. Detta utökades snart till max 150. På hemmaplan Frankrike var gränsen 100 betäckningstillstånd.
För nordiska stoägare innebar detta att stona fick resa till Danmark (temporär export) för att insemineras. I och med möjligheten att använda fryst sperma kunde svenska stoägare i stället sända stoet till Valneviken. Den möjligheten kom att finnas för Dubois-hingstar från 2005.
Dubois’ utbud
Bland de som funnits i Valnevikens hingstlista under många år förutom Love You finns Ganymede, Infinitif, Sam Bourbon, Password och Prodigious. Familjen Dubois och Nils Moreau har genom åren varit tillmötesgående i att uppfylla Åkes och Bengts önskemål om lämpliga hingstar för den svenska marknaden. Önskemålen definieras med att löpande utvärdera vilka av de befintliga hingstarna som har dragningskraft på svenska stoägare. Den efterfrågade Ganymede är nu 23 år, sedan några år såld till Italien. Hans senaste ättling i svenska stamboken är född 2016 och heter Global Appeal. Love You är 18 år och rimligen efterfrågad inte bara i Sverige vilket kan innebära en begränsning. Senaste stjärnskottet Prodigious är 14 år och har haft sin första till antalet riktiga kull i Sverige 2014. Sam Bourbon är klart på gång i Frankrike!
Dubois’ avelsstrategi
Familjen Dubois själva prövar intressanta korsningar. När de tror sig lokaliserat en ny championhingst i teorin vill man verifiera teorin genom att korsa hingsten med stomaterial från flera hingstgrupper. T.ex. har de många ston efter Love You resp. Goetmals Wood som de betäckt med Sam Bourbon, i varje fall inledningsvis. Det gick ut över Prodigious som ’bjöds in lite med armbågen’ men nu har visat sig väl så framgångsrik och därmed kommer att ges bättre ston.
Fransk avel idag
Hur ser franskt trav på amerikanskt blod idag? Efter visst tvivel på den egna rasen under några årtionden när amerikanskt blod tog för sig alltmer på nationalarenan Vincennes och medförde att stamboken öppnades periodvis på glänt, skedde en ändring när Ready Cash anlände. Äntligen en stark och snabb fransman! Med bara en acceptabel skvätt amerikanskt 3 led bakåt (Mickey Viking och Workaholic). Och med sonen Bold Eagle – uppfödd av Jean-Etienne Dubois - på gång!
Jag frågade också Åke om familjen Dubois möjligheter att påverka franskt trav att släppa in utomfranskt blod i den franska rasen. Onekligen kan familjen peka på att det varit lyckat hittills. Men konkurrensen mellan de mest betydande uppfödarna är hård och de mindre uppfödarna har inte Dubois’ resurser och möjligheter. Därför är det snarare tvärtom. Om Dubois skulle föreslå något i den riktningen så vaknar motståndet.
Familjen Dubois
Slutligen har jag funderat om det finns någon schism mellan Jean-Etienne och pappa samt sonen Jean Philippe eftersom Jean-Etienne ser ut att ha sin egen verksamhet. Det var definitivt inte Åkes uppfattning. Det är snarare ett sätt att dela upp ansvaret inom familjen i sin stora verksamhet. ’Så de äter söndagsmiddag tillsammans fortfarande?’ försökte jag. Åke svarade då att de nog inte har tid att organisera söndagsmiddagar, de är alla arbetsnarkomaner och jobbar jämt. ’Faktum är att jag nog aldrig sett Jean-Pierre i annat än arbetskläder.’ Nu har också nästa generation börjat delta seriöst i verksamheten så arvet är tryggat.
Dagens verksamhet
Jag har botaniserat lite på nätet för att se mer hur familjen Dubois presenterar sin verksamhet.
Enklast tror jag är att börja på http://www.le-cheval-bleu.com/eng/dubois.htm där man kan välja språkversion, franska eller engelska liksom på de tre stuteriernas hemsidor.
Verksamheten bedrivs på tre anläggningar:
Stuteri Fresneaux https://harasdefresneaux.com/
Stuteri Brosse http://www.france-sire.com/etablissement.php?lang=EN&idEtablissement=973
Stuteri Perrière http://www.etalonstrotteurs.com/haras-1/haras-de-la-perriere
I nästa kapitel är det dags för Månadens hästägare ….